Presentation – Mjölby Stadsmusikkår

orkestern2015_big

Mjölby Stadsmusikkår är en symfonisk blåsorkester med modern besättning. I den uppställningen ingår stora trä- och brassektioner och ett modernt slagverk. Besättningen fungerar i både konsert- och marschsammanhang. 

Orkesterns repertoar spänner över ett mycket brett register och omfattar såväl visor och folkmusik som underhållningsmusik och marscher. Utöver den traditionella nyårskonserten ger orkestern som regel varje vår och höst egna konserter med skiftande innehåll, ofta tillsammans med gästartist. En stor del av repetitionsarbetet läggs på originalmusik för blåsorkester. Som belöning har orkestern fått två originalverk skrivna för sig. Orkestern har genom åren samarbetat med flera kända profiler och ensembler. Orkestern finns också dokumenterad på skiva. 

Musikkåren har tävlat flitigt. Tävlingsdebut gjordes i Danmark 1953. Första gången orkestern vann svenskt mästerskap var 1982, senast 2000. En ännu större tävling är World Music Contest (WMC) i holländska Kerkrade. Där tävlar världens bästa blåsorkestrar vart fjärde år. 1981 och 1989 vann orkestern första pris i första divisionen.

Orkesterns nuvarande dirigent och musikaliske ledare är Tomas Herrgårdh, assisterad av Svante Johansson och Jan Selim. Svante har under femtio år, antingen som dirigent eller vicedirigent, varit den drivande kraften bakom Mjölby Stadsmusikkårs utveckling. Tidigare dirigenter är bl. a. Sven Jönsson, Birger Norén och Jim Lindeborg.

Mjölby Stadsmusikkår framträder:

Lördagen den 2 juli  Blåsmusik på stan – hela dan!

11:45  Konsert på Gästisscenen

13:00  Defileringsmarsch från Stora Torget till Gästisparken

15:00  Parad på Kungsvägen 

15:30  Gemensamhetskonsert