På Svenska

Mjölby Ungdomsmusikkår – Unik och framgångsrik

Mjölby Ungdomsmusikkår är en ideell förening som grundades redan 1956. Idag består vi av närmare 120 aktiva unga musikanter och drillare.

Vi är en symfonisk blåsorkester med en bred repertoar av både äldre och nyare musik. Tillsammans framträder vi med konserter och marscher. Orkestern kompletteras av våra drillgrupper under våra marscher, konserter och andra uppvisningar.

Mjölby Ungdomsmusikkår brukar beskrivas som en av hörnpelarna i kommunens musikliv, men vi är också kända som en av de främsta och största ungdomsblåsorkestrarna i Sverige. Varje år medverkar vi vid flera traditionella kulturevenemang, så som valborgsmässofirande, nationaldagsfirande och vid skolavslutningar. Vi genomför också framträdanden vid resor i och utanför Sverige och vi har under årens lopp vunnit många utmärkelser och priser i såväl konsert- som marschtävlingar.

En viktig förutsättning för våra framgångar är samarbetet med Mjölbys kommunala kulturskola. Där lär vi oss spela instrument och vi utbildas i orkesterspel och drill. Flera av kulturskolans lärare är också med i vårt repetitionsarbete. Även vår dirigent och vår vice-dirigent är musiklärare i Kulturskolan.

Vår föreningsstyrelse består av ungdomar och föräldrar som tillsammans med flera olika arbetsgrupper hanterar det praktiska arbetet i föreningen.

Vi har också en egen supporterklubb, MUMS, Mjölby Ungdomsmusikkårs supporterförening, som består av tidigare medlemmar, anhöriga eller andra som vill stötta vår verksamhet.

Mjölby Ungdomsmusikkår är en unik företeelse i Sverige. På många orter runt om i landet tvingas blåsorkestrar lägga ner, men vi fortsätter att blomstra…